designoverlay: show | hide | 30% | 60% | 90%

Netwerk nieuws

Gouden Pen voor Frank Ketelaar voor HET VERLANGEN

Gouden Pen voor Frank Ketelaar voor HET VERLANGEN

Scenarist Frank Ketelaar nam gisteren de Gouden Pen in ontvangst voor zijn film Het verlangen. Meer dan 100.000 bioscoopbezoekers zagen de komedie met o.a. Chantal Janzen en Gijs Naber. De Gouden Pen wordt uitgereikt door het Netwerk Scenarioschrijvers aan schrijvers van films die de magische grens van 100.000 bezoekers bereiken. Ketelaar kreeg eerder een Gouden Pen voor Bloed, zweet & tranen en Publieke werken.
‘Het is elke keer weer een grote eer als er zoveel mensen naar jouw film komen kijken,’ reageert Ketelaar. ‘Ik denk dat mensen het aardig vinden dat dit een film is die een heel klein beetje buiten de vakjes kleurt. Ze krijgen een romantische komedie te zien waarin niet alles gaat volgens het boekje, maar waarin een aantal zaken iets onverwachter lopen.’
Het verlangen gaat over Brigitte, een aantrekkelijke schoenenverkoopster met schrijfambities. Als zij een beroerd manuscript indient bij de in zwaar weer verkerende uitgeverij Goudemondt, zien de broers Marc en Boudewijn andere mogelijkheden. Ze laten Brigitte de plaats innemen van Herman, de stotterende auteur van een literair meesterwerk. De truc werkt; het boek wordt een succes en Brigitte ontpopt zich tot een ware mediaster. Maar wanneer haar stijgende roem Herman teveel wordt, start de strijd om erkenning.
Het verlangen werd geregisseerd door Joram Lürsen. De film is een productie van Topkapi Films en is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds en de Netherlands Film Production Incentive. Het verlangen wordt gedistribueerd door September Film en is momenteel te zien in 125 Nederlandse bioscopen.
Gouden Pen Lars Boom voor TUINTJE IN MIJN HART

Gouden Pen Lars Boom voor TUINTJE IN MIJN HART

Gisteren kreeg schrijver Lars Boom de Gouden Pen voor Tuintje in mijn hart. Nog geen tien dagen na de première ontving de romantische feelgood film zijn honderdduizendste bioscoopbezoeker. De Gouden Pen wordt uitgereikt door het Netwerk Scenarioschrijvers aan scenaristen wiens film de status van Gouden Film bereiken. ‘Het is ontzettend fijn dat dit zo snel gebeurde,’ reageert Boom. ‘Blijkbaar is deze film met een gemengde cast populair bij een gemengd publiek.’
Tuintje in mijn hart is een avontuurlijke, romantische rollercoaster in een land waar het lijkt of iedereen gek wordt door de Surinaamse zon. Axel (Leo Alkemade) heeft Suriname al tijden verruild voor Nederland. Maar als zijn moeder voor kerst de familie bijeen roept, ziet hij zijn halfbroer Virgil (Edwin Jonker) weer en zijn dochter Wonnie (Pip Pellens) blijkt zwanger te zijn. De familievete bereikt een hoogtepunt als er goud in het spel blijkt te zijn. Dit is teveel voor Axel en hij verdwijnt de jungle in. Zijn vrouw Victoria (Fockeline Ouwerkerk) en Virgil moeten samen op pad om hem te zoeken.
Tuintje in mijn hart werd geregisseerd door Marc Waltman. De film is een productie van Farmhouse Film en Tulp Fiction. Tuintje in mijn hart wordt gedistribueerd door Dutch Filmworks en is momenteel te zien in 106 Nederlandse bioscopen. De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht.
Zilveren Krulstaarten uitgereikt

Zilveren Krulstaarten uitgereikt

Gisterenavond zijn in het Ketelhuis in Amsterdam de winnaars bekend gemaakt van de Zilveren Krulstaarten, de Nederlandse vakprijzen voor scenarioschrijvers. Hoe het zo kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg van Matthijs Bockting en Eva M.C. Zanen werd uitgeroepen tot beste scenario korte film. De prijs voor beste scenario speelfilm werd toegekend aan Hugo Heinen voor Tonio. Mieke de Jong, Anne Hofhuis en Myranda Jongeling, de schrijvers van Alleen op de wereld, ontvingen de onderscheiding voor beste scenario televisieserie.
De Zilveren Krulstaart begon in 2001 als geuzenprijs voor televisiedrama, maar is inmiddels uitgegroeid tot een prestigieuze filmprijs. De genomineerden en winnaars worden gekozen door de leden van het Netwerk Scenarioschrijvers. Aan de prijs is sinds dit jaar een geldbedrag verbonden van €1.000.
Hoe het zo kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg is een korte film waarin een hele loopbaan wordt geschetst. Ramenlapper Alfred (Egbert Jan Weber) gaat met pensioen, maar na 495.000 ramen blijft hij opeens halverwege zijn ladder staan. Hoogtevrees? Hoe komt dat na zoveel jaar?
Tonio maakt verhalend drama van de autobiografische roman dat Adri van der Heijden schreef na dood van zijn zoon. Terwijl zijn vrouw Mirjam (Rifka Lodeizen) vecht om niet te belanden in een neerwaartse spiraal van verdriet, doet Adri (Pierre Bokma) het enige waartoe hij in staat is: graven in zijn herinneringen en schrijven.
Alleen op de wereld is een moderne bewerking van de klassieker van Hector Malot, waarin Remi (Julian Ras) niet wordt verkocht in een café, maar door zijn stiefvader wordt achtergelaten bij een pompstation. Ondanks zijn eenzaamheid ontmoet hij veel lieve mensen. Zo wisselt de
jeugdserie keiharde scènes af met liefdevolle momenten.
Naast de Zilveren Krulstaarten werd ook voor het eerst de Zilveren Pen uitgereikt, een prijs voor personen of instellingen die zich onderscheiden in het zichtbaar maken van scenarioschrijvers. Deze ging naar journalist en recensent Walter van der Kooi voor zijn besprekingen van Nederlands televisiedrama in de Groene
Amsterdammer.
Scenarioschrijver Sander de Regt ontving een Gouden Pen omdat zijn film De Club van Sinterklaas en geblaf op de pakjesboot meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers heeft getrokken.
Ontwerp Zilveren Krulstaart: Anne Zeegers / Foto’s: Christien Boeles
Zilveren Pen voor Walter van der Kooi

Zilveren Pen voor Walter van der Kooi

Journalist en recensent Walter van der Kooi is de eerste ontvanger van de Zilveren Pen. De prijs is in het leven geroepen door het Netwerk Scenarioschrijvers om individuen of instellingen te eren die zich onderscheiden in het zichtbaar maken scenarioschrijvers. De Zilveren Pen wordt op zondag 26 februari uitgereikt in het Ketelhuis in Amsterdam.
Walter van der Kooi ontvangt de Zilveren Pen voor zijn besprekingen van televisiedrama in de Groene Amsterdammer, waarin hij constructief aandacht besteedt aan de bijdrage van de scenarist. ‘Hoog, laag, ramsj, elitair, snobby, snappy, silly, arty: met de open blik van een liefhebber schrijft Walter van der Kooi nu al decennialang gepassioneerde, genuanceerde, wel doordachte en vooral ook, goed geschreven artikelen over televisie,’ zo licht het Netwerk Scenarioschrijvers de onderscheiding toe.
Van der Kooi: ‘Recensenten beoordelen makers. Dat nu makers hebben besloten mij als recensent te beoordelen, en, gezien de Zilveren Pen, positief, dat vind ik niet alleen verrassend maar vooral ook buitengewoon vererend. Als recensent wil ik, ongeacht de inhoud van mijn oordeel, makers laten weten dat hun werk niet onopgemerkt is gebleven. Nu zeggen makers tegen mij: “het is niet onopgemerkt gebleven”. Dat raakt.’
Walter van der Kooi begon als toneelrecensent, maar geleidelijk verschoof zijn belangstelling naar televisiedrama, dat hij ziet als ‘een kunstvorm die een massaal publiek bereikt maar relatief weinig serieuze aandacht krijgt in kwaliteitsbladen.’
‘Toen tv-drama in Nederland begon lag het zwakste punt bij de scenario’s,’ aldus Van der Kooi. ‘Inmiddels is scenarioschrijven een door velen beoefend beroep geworden en is het gemiddeld niveau indrukwekkend gestegen. Van hobby of bijbaan tot professie. En van ambacht tot kunst. Daar zijn zowel materiële als immateriële verklaringen voor. Uiteindelijk draait het om talent, dat er volop blijkt te zijn.’
De Zilveren Pen wordt uitgereikt aan Walter van der Kooi komende zondag tijdens het Scenaristendiner. Op deze avond worden ook de winnaars bekend gemaakt van de Zilveren Krulstaarten, de Nederlandse vakprijs voor scenario’s van speelfilms, televisieseries en korte films.
Foto: Bob Bronshoff
Nominaties Zilveren Krulstaarten

Nominaties Zilveren Krulstaarten

Vandaag zijn de nominaties bekend gemaakt voor de Zilveren Krulstaarten, de Nederlandse vakprijs voor scenarioschrijvers. De Zilveren Krulstaarten worden toegekend in de categorieën beste film, beste tv-serie en beste korte film. De genomineerden en de winnaars worden gekozen door de leden van het Netwerk Scenarioschrijvers.
Genomineerd voor de Zilveren Krulstaarten 2016 zijn:
Film

Layla M., scenario Jan Eilander
Tonio, scenario Hugo Heinen naar de roman van A.F.Th van der Heijden
Waterboys, scenario Robert Jan Westdijk

Televisieserie

Alleen op de wereld, scenario Mieke de Jong, Anne Hofhuis en Myranda Jongeling
Vechtershart, scenario Pieter Bart Korthuis, Franky Ribbens, Chris Westendorp en Maaik Krijgsman
De zaak Menten, scenario Jan Harm Dekker en Robert Jan Overeem

Korte film

Geen koningen in ons bloed, scenario Bastiaan Kroeger en Mees Peijnenburg
Hoe het zo kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg, scenario Matthijs Bockting en Eva M.C. Zanen
Horizon, scenario Jaap Peter Enderlé naar een oorspronkelijk idee en scenario van Willem Hietkamp

De Zilveren Krulstaart begon in 2001 als een geuzenprijs, om meer erkenning te geven aan scenarioschrijvers van televisiedrama. Inmiddels is de onderscheiding uitgegroeid tot een prestigieuze prijs in de film- en televisiesector. Sinds 2011 wordt de prijs uitgereikt in de huidige categorieën. Dit jaar is een bijzondere editie. Omdat de uitreiking van de Zilveren Krulstaarten is verplaatst van het Nederlands Filmfestival eind september naar het begin van het nieuwe jaar, komen dit jaar titels in aanmerking uit 2016 en de tweede helft van 2015.
De winnaars worden bekend gemaakt op 26 februari, dezelfde dag als de Oscars, tijdens het Scenaristendiner in het Ketelhuis in Amsterdam.
Winnaars 2015

Film: Gluckauf, scenario Gustaaf Peek naar een idee van Remy van Heugten
Televisieserie: Hollands Hoop, scenario Franky Ribbens
Korte film: Spotters, scenario Don Duyns

Winnaars 2014

Film: Wolf, scenario Jim Taihuttu
Televisieserie: Ramses, scenario Marnie Blok
Korte film: Pony Place, scenario Thomas van der Ree

Winnaars 2013

Film: De ontmaagding van Eva van End, scenario Anne Barnhoorn
Televisieserie: Penoza 2, scenario Pieter Bart Korthuis, Karin van der Meer, Franky Ribbens en Maarten Lebens
Korte film: Sevilla, scenario Marcel Roijaards

Winnaars 2012

Film: Kauwboy, scenario Jolein Laarman en Boudewijn Koole
Televisieserie: Overspel, scenario Frank Ketelaar en Robert Kievit
Korte film: Lang zal ze leven, scenario Nynke de Jong

Winnaars 2011

Film: Rabat, scenario Jim Taihuttu en Victor Ponte
Televisieserie: A’dam –E.V.A., scenario Robert Alberdingk Thijm
Korte film: Suiker, scenario Jeroen Annokée en Dennis van de Ven

Gouden Pen voor schrijvers RON GOOSSENS, LOW BUDGET STUNTMAN

Gouden Pen voor schrijvers RON GOOSSENS, LOW BUDGET STUNTMAN

Anderhalve week na release heeft Ron Goossens, Low Budget Stuntman meer dan 100.000 bioscoop bezoekers getrokken. Om dit te vieren kregen de scenaristen Steffen Haars en Flip van der Kuil de Gouden Pen uitgereikt namens het Netwerk Scenarioschrijvers. Daarnaast ontvingen de makers de Gouden Film, die wordt uitgereikt door het Nederlands Filmfonds en het Nederlands Film Festival in samenwerking met L’OR ESPRESSO, hoofdsponsor van het Nederlands Film Festival.
In de nieuwe komedie van de makers van New Kids Turbo en Bro’s Before Ho’s overleeft Ron op spectaculaire wijze een dronkenmansactie. Als zijn beste vriend Peter het filmpje van de amateurstunt online zet, gaat het viral. Een impresario ziet een gat in de markt; hij wil Ron Goossens gaan verhuren als low-budget stuntman. De film is geproduceerd door Kaap Holland Film en en is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds en de Netherlands Film Production Incentive.Ron Goossens, Low Budget Stuntman wordt gedistribueerd door Entertainment One en draait sinds 26 januari 2017 in de Nederlandse bioscopen.
Onderzoek inkomstenpositie scenarioschrijvers

Onderzoek inkomstenpositie scenarioschrijvers

Bijna de helft van de scenarioschrijvers zit op of onder het bijstandsniveau met inkomsten uit scenarioactiviteiten. Dit blijkt uit een onderzoek naar de inkomstenpositie van scenarioschrijvers dat is uitgevoerd in opdracht van het Lira fonds. Het mediaan inkomen met werkzaamheden als scenarioschrijver ligt op iets meer dan E 15.000,-. Zestig procent van de scenarioschrijvers vult het inkomen aan met o.a. trainingen, lesgeven, journalistiek, copywriting, vertaalwerk, acteren en produceren.
Download hier het volledige rapport.
Martin Koolhoven ontvangt Gouden Pen voor scenario Brimstone

Martin Koolhoven ontvangt Gouden Pen voor scenario Brimstone

Filmmaker Martin Koolhoven ontving gisteren de Gouden Pen voor zijn film Brimstone. De Gouden Pen wordt uitgereikt door het Netwerk Scenarioschrijvers aan de scenaristen van films die 100.000 bioscoopbezoekers trekken.
Tegelijkertijd met de Gouden Pen nam Koolhoven ook een Gouden Film in ontvangst voor Brimstone, die wordt uitgereikt door het Nederlands Filmfonds en het Nederlands Film Festival in samenwerking met L’Or Espresso, hoofdsponsor van het Nederlands Film Festival.
De film met o.a. Dakota Fanning, Guy Pearce, Emilia Jones, Carice van Houten en Kit Harington is een duister verhaal dat zich afspeelt aan het einde van de 19e eeuw. Deze spannende, gewelddadige en epische thriller gaat over Liz, een jonge vrouw wiens leven en dat van haar gezin op het spel komt te staan als een huiveringwekkende dominee in haar leven verschijnt.
Brimstone is een film geschreven en geregisseerd door Martin Koolhoven. De film is een productie van N279 Entertainment en X Filme Creative Pool in coproductie met New Sparta Films en is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds en de Netherlands Film Production Incentive. Brimstone wordt gedistribueerd door Paradiso Filmed Entertainment en is momenteel te zien in 97 Nederlandse bioscopen en filmtheaters.
Kees Holierhoek neemt afscheid als Lira-voorzitter

Kees Holierhoek neemt afscheid als Lira-voorzitter

Afgelopen weekend heeft Kees Holierhoek na ruim dertig jaar afscheid genomen als voorzitter van Lira. Al die jaren heeft hij met een nimmer aflatende energie gestreden voor het bevorderen en beschermen van auteursrecht, en onderhandeld over billijke vergoedingen voor auteurs.
Onze beroepsvereniging heeft ontzettend veel aan Kees te danken. We spreken onze bewondering uit voor Kees zijn vakmanschap, betrokkenheid en standvastigheid en zijn hem erkentelijk voor alles wat hij heeft bereikt.
Erelid van de vereniging kunnen we hem niet maken, want dat is hij al. Als dank is tijdens een feestelijke gelegenheid in De Rode Hoed in Amsterdam het Boek voor Kees aan Kees overhandigd, waarin talloze van jullie een persoonlijk stuk hebben geschreven.
Kees blijft overigens actief als voorzitter van de Stichting Rechtshulp Auteurs (SRA), het Contractenbureau en de Stichting Dramaastricht. Felix Rottenberg volgt Kees op als voorzitter van Lira.
Gouden Pen voor MEESTERSPION en DE CLUB VAN SINTERKLAAS

Gouden Pen voor MEESTERSPION en DE CLUB VAN SINTERKLAAS

Recentelijk verwelkomden zowel MeesterSpion als De club van Sinterklaas & geblaf op de Pakjesboot hun honderdduizendste bioscoopbezoekers en bereikten hiermee de status van Gouden Film. De scenaristen van beide films, respectievelijk Tijs van Marle en Sander de Regt, ontvangen hiervoor de Gouden Pen.
In Meesterspion (regie: Pieter van Rijn, producent: Paul Voorthuysen) ontwaakt geheim agent Simon (Beau Schneider) na meer dan veertig te zijn ingevroren in 2016 om een belangrijke zaak op te lossen. Gelukkig is de elfjarige Tim (Stijn van der Plas) er om hem hierbij te assisteren en om hem te helpen wennen aan de moderne tijd!
In De club van Sinterklaas & geblaf op de Pakjesboot,  (regie: Ruud Schuurman, producent: Tom de Mol) probeert de gemene dokter Vleugelaer de cadeautjes voor 5 december te bespuiten met blafhoest, waar alleen hij het medicijn voor heeft. Zaken lopen helemaal in het honderd als de hond van Sophie (Vlinder Kamerling) op de boot verdwaalt.
Tijs van Marle schreef eerder o.a. Mees Kees, Lucia de B. en Dummy de Mummy. Sander de Regt is de vaste scenarist van de traditionele jaarlijkse Club van Sinterklaas-film en schreef daarnaast o.a. Foeksia de Miniheks en de serie De leeuwenkuil.
De Gouden Pen is een initiatief van het Netwerk Scenarioschrijvers en wordt uitgereikt aan scenarioschrijvers van films die honderdduizend bezoekers trekken.