designoverlay: show | hide | 30% | 60% | 90%

Nieuwsoverzicht

Wedstrijd voor scenarioschrijvers

Wedstrijd voor scenarioschrijvers

Het Algemeen-Nederlands Verbond stelt uit het Visser-Neerlandiafonds een prijs beschikbaar voor een scenario voor een nog te produceren Nederlandstalige speelfilm. De prijs voor de winnaar bedraagt  € 5.000,00. De prijsuitreiking vindt naar verwacht plaats op het Nederlands Filmfestival in 2018.
De wedstrijd staat open voor scenario’s van schrijvers waarvan tenminste één scenario is verfilmd en voor speelfilmscenario’s van studenten/alumni waarmee zij in 2017 of 2018 afstuderen/zijn afgestudeerd aan een erkende vakopleiding.
Voorwaarden voor het deelnemen

De inzending moet bestaan uit een uitgewerkt scenario voor speelfilm van minimaal 75 tot maximaal 120 pagina’s, voorzien van een logline van drie regels en een synopsis van maximaal een A4.
Het in de Nederlandse taal geschreven oorspronkelijk werk mag geen vertaling of bewerking zijn van een roman, novelle, toneelspel, etc.
Voor de inzending mag hooguit ontwikkelingssteun zijn ontvangen van het Nederlands Filmfonds en scenariosteun van het Vlaams Audiovisueel Fonds.
Maximaal één inzending per deelnemer. Een inzending van meerdere deelnemers is mogelijk.
Teksten waarop de naam van de auteur is vermeld, worden van de wedstrijd uitgesloten, omdat de jury de inzendingen anoniem krijgt voorgelegd.

Inzenden

Per e-mail met als bijlage één bestand bevattende de logline, de synopsis en de tekst van het scenario, aan te leveren in pdf, geformatteerd volgens de industriestandaard, bij voorkeur Final Draft met vermelding van de titel.
In de aanbiedingsmail opgave van de titel, naam, postadres, e-mailadres, telefoonnummer van de auteur(s) met vermelding van tenminste één titel van een verfilmd scenario of het jaar van afstuderen met de naam van de opleiding.
Vermeld als onderwerp van de e-mail: “ANV inzending scenario titel”.
Zenden naar: Algemeen-Nederlands Verbond: info@anv.nl.

Duur
De inschrijving start op 3 mei 2017  en sluit op 15 mei 2018. Een onafhankelijke jury zal de inzendingen anoniem ter beoordeling voorgelegd krijgen. Alle deelnemers ontvangen na afloop van de wedstrijd een kort inhoudelijk commentaar van de jury op hun inzending.
Slotbepalingen

In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist het ANV-bestuur.
Door het loutere feit van inzending gaat de auteur akkoord met de gestelde voorwaarden.
Indien de kwaliteit van de ingediende scenario’s onvoldoende is om voor de prijs in aanmerking te komen, behoudt het ANV zich het recht voor de prijs niet uit te reiken.

Vier toekenningen Vrijplaats beginnende scenaristen

Vier toekenningen Vrijplaats beginnende scenaristen

Het Nederlands Filmfonds heeft vier ontwikkelings-bijdragen van € 8.000 toegekend in het kader van de regeling Vrijplaats voor beginnende scenaristen. Met de regeling stimuleert het Fonds de ontwikkeling van nieuw schrijftalent en hun filmplannen. Naast een bijdrage voor ontwikkeling worden de schrijvers aan een coach gekoppeld, die hen gedurende het proces zullen begeleiden.

Matthijs Bockting met Hout
Omar  Breeveld met Iron Ian
Medi Broekman met Fan van Badr
Charlotte Scott-Wilson met Crescendo

Het Filmfonds startte in 2013 de regeling Vrijplaats beginnende scenaristen in het kader van talentontwikkeling. Via de regeling worden aanvragen voor het schrijven van een treatment of scenario voor fictieprojecten van variërende lengte ondersteund. De inhoudelijke kwaliteit en originaliteit van de filmproductie, de gestelde persoonlijke leerdoelen en de motivatie van het werkplan zijn maatgevend. Van de totaalbijdrage is  € 8.000 bestemd voor het schrijven en € 2.500 voor begeleiding door een coach. Aanvragen kunnen één keer per jaar door een beginnend scenarist zonder producent worden ingediend op de vastgestelde indiendatum.
Martin Scorsese werkt mee aan filmprogramma in EYE

Martin Scorsese werkt mee aan filmprogramma in EYE

Bij de tentoonstelling Martin Scorsese – The Exhibition presenteert EYE een uitgebreid filmprogramma met ruim vijftig films. 21 films zijn door Scorsese zelf geselecteerd en komen uit de collectie van EYE en van de door hem opgerichte Film Foundation die zich inzet voor de restauratie van filmerfgoed. Uit het oeuvre van Scorsese zijn klassiekers te zien als Taxi Driver en Goodfellas in 4K-restauraties. Verder bevat het filmprogramma een masterclass, inleidingen, openluchtvoorstellingen en live muziek.
Scorsese kiest
Op verzoek van EYE stelde Martin Scorsese een filmprogramma samen uit de collecties van EYE en de door Scorsese geleide Film Foundation. Het programma geeft blijk van Scorseses grenzeloze passie voor cinema, van Amerikaanse film noir en Europese klassiekers tot Japanse meesterwerken en wereldcinema uit landen als Cuba en de Filippijnen. De selectie laat zien welke films en regisseurs hem als filmmaker hebben geïnspireerd en onderstreept de gedeelde missie van EYE en de Film Foundation: om films te behouden, te restaureren en te vertonen op groot doek.
Het merendeel van de Film Foundation-restauraties is voor het eerst in Nederland te zien, waaronder Marlon Brando’s cultwestern One Eyed Jacks (4K-restauratie) en de aanstekelijke Marokkaanse muziekdocumentaire Trances (El hal). Scorsese koos uit de EYE-collectie een aantal lang niet vertoonde klassiekers van door hem geliefde regisseurs als Michael Powell (I Know Where I’m Going), Roberto Rossellini (Paisà) en de Chinese regisseur Tian Zhuangzhuang (The Blue Kite).
The Film Foundation
Martin Scorsese richtte in 1990 de Film Foundation op, samen met collega-regisseurs als Steven Spielberg, Stanley Kubrick en Woody Allen. De Film Foundation werkt nauw samen met filmarchieven, studio’s en rechthebbenden en ondersteunde de restauratie van meer dan 750 films, van speelfilms en documentaires tot avant-garde films. In 2007 werd de organisatie uitgebreid met het World Cinema Project, dat tot nu toe 28 films heeft gerestaureerd uit twintig niet-westerse landen.
De films van Martin Scorsese
EYE vertoont alle 24 speelfilms van Scorsese en een selectie van zijn belangrijkste documentaires en korte films op het grote doek. De films worden merendeels op originele 35mm-prints vertoond, afkomstig uit de collectie van EYE en van Nederlandse distributeurs. Digitale restauraties van The Last Waltz (1978), The King of Comedy (1982, 4K) en The Age of Innocence (1993, 4K) zijn exclusief bij EYE te zien. Vanaf 6 juli zijn drie van zijn bekendste films in digitale restauraties opnieuw te zien in EYE en de landelijke bioscopen: Taxi Driver (1976, 4K), Raging Bull (1980) en Goodfellas (1990, 4K).
Events
Het filmprogramma bevat verschillende speciale voorstellingen. Een selectie:

Priester en publicist Antoine Bodar geeft zijn visie op de rol van religie in de films van Scorsese, aansluitend The Last Temptation of Christ – 25 mei
Grover Crisp (Sony Pictures) spreekt over de restauratie van Scorseses films en zijn samenwerking met de regisseur, aansluitend The Age of Innocence (4K) – 26 mei
Cineblend, Tolhuistuin en EYE organiseren in het park van de Tolhuistuin een openluchtvoorstelling van de in het World Cinema Project gerestaureerde Marokkaanse muziekdocumentaire Trances (Ahmed El Maanouni, 1981) met een live optreden van zangeres en schrijfster Samira Dainan – 13 juni
De Nederlandse Filmacademie en EYE presenteren een Masterclass over de films van Scorsese, met gastsprekers  22 juni
Muziekexpert Leo Blokhuis (DWDD, Top 2000 à gogo) over zijn favoriete muziekdocumentaire The Last Waltz – 26 juni
Scorsese Meets Méliès: Hugo 3D met aansluitend een gratis toegankelijk filmconcert met films van stille-filmpionier Georges Méliès op 35mm – 7 juli
Ronald Simons en Martin Koolhoven presenteren twee dankzij de Film Foundation gerestaureerde cultklassiekers in Cinema Egzotik: Shock Corridor (Samuel Fuller, 1963) en The Seventh Cross (Fred Zinneman, 1944) – 21 juli

Gouden Pen voor Frank Ketelaar voor HET VERLANGEN

Gouden Pen voor Frank Ketelaar voor HET VERLANGEN

Scenarist Frank Ketelaar nam gisteren de Gouden Pen in ontvangst voor zijn film Het verlangen. Meer dan 100.000 bioscoopbezoekers zagen de komedie met o.a. Chantal Janzen en Gijs Naber. De Gouden Pen wordt uitgereikt door het Netwerk Scenarioschrijvers aan schrijvers van films die de magische grens van 100.000 bezoekers bereiken. Ketelaar kreeg eerder een Gouden Pen voor Bloed, zweet & tranen en Publieke werken.
‘Het is elke keer weer een grote eer als er zoveel mensen naar jouw film komen kijken,’ reageert Ketelaar. ‘Ik denk dat mensen het aardig vinden dat dit een film is die een heel klein beetje buiten de vakjes kleurt. Ze krijgen een romantische komedie te zien waarin niet alles gaat volgens het boekje, maar waarin een aantal zaken iets onverwachter lopen.’
Het verlangen gaat over Brigitte, een aantrekkelijke schoenenverkoopster met schrijfambities. Als zij een beroerd manuscript indient bij de in zwaar weer verkerende uitgeverij Goudemondt, zien de broers Marc en Boudewijn andere mogelijkheden. Ze laten Brigitte de plaats innemen van Herman, de stotterende auteur van een literair meesterwerk. De truc werkt; het boek wordt een succes en Brigitte ontpopt zich tot een ware mediaster. Maar wanneer haar stijgende roem Herman teveel wordt, start de strijd om erkenning.
Het verlangen werd geregisseerd door Joram Lürsen. De film is een productie van Topkapi Films en is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds en de Netherlands Film Production Incentive. Het verlangen wordt gedistribueerd door September Film en is momenteel te zien in 125 Nederlandse bioscopen.
KASPER EN DE KERSTENGELEN van Bart Koene wint Emmy

KASPER EN DE KERSTENGELEN van Bart Koene wint Emmy

Kasper en de Kerstengelen heeft dinsdagavond een International Emmy Kids Award gewonnen. De prijs werd uitgereikt tijdens een ceremonie in het Franse Cannes. Het scenario van de AVROTROS-serie werd geschreven door Bart Koene, al bijna twintig jaar lid van het Netwerk Scenarioschrijvers. ‘De nominatie voelde natuurlijk al goed. Het is helemaal fantastisch als je dan ook wint,’ reageert Bart Koene opgetogen.
Kasper en de Kerstengelen gaat over de elfjarige Kasper (Sem Hulsmann) die astronaut wil worden. Maar wat hem nu vooral dwars zit is dat hij moest verhuizen van de stad naar het platteland. Het wordt voor hem een stuk leuker als hij twee vreemde types ontmoet: Ava en Zazu. Al snel blijkt dat het niet zomaar vreemde snuiters zijn; het zijn engelen die de weg kwijt zijn en hulp nodig hebben om terug naar huis te keren. Kasper wil maar wat graag helpen.
‘Het is een universeel verhaal met toch een hele specifieke setting.’ Zo verklaart Bart Koene, die eerder schreef voor Goede Tijden, Slechte Tijden en Vrijland, het succes van de kerstserie. ‘Het gaat over een jongen die wordt gepest, maar er zit ook magie in. Het is herkenbaar en avontuurlijk’
Nederland was sowieso goed vertegenwoordigd bij de Emmy’s. Drie Nederlandse Tv-producties maakten kans op de prijs. De andere genomineerde programma’s waren Full Proof en de korte film Dede: Mehmet met de Gele LaarzenKasper en de Kerstengelen won in de categorie beste jeugdserie. In totaal waren er 28 kinderprogramma’s uit dertien verschillende landen genomineerd in zeven categorieën.
Jean van de Velde wint prijs met BRAM FISCHER

Jean van de Velde wint prijs met BRAM FISCHER


Scenarist-regisseur en voorzitter van het Netwerk Scenarioschrijvers Jean van de Velde heeft met zijn film Bram Fischer zaterdag de publieksprijs gewonnen op het festival Movies That Matter. Het festival, dat films die gaan over mensenrechten, vond de afgelopen week plaats in Den Haag.

Bram Fischer vertelt het waargebeurde verhaal van een Zuid-Afrikaanse advocaat die in de jaren zestig de verdediging van een groep kopstukken van het ANC op zich neemt. Er is het blanke regime veel aan gelegen de groep als voorbeeld te stellen en te veroordelen tot de doodstraf. Gaandeweg de zaak komt Fischer voor lastige morele dilemma’s te staan.
De hoofdrollen worden gespeeld door Peter Paul Muller, Antoinette Louw en Sello Motloung. Bram Fischer draait vanaf 13 april in de Nederlandse bioscopen
Portugese Oeuvreprijs voor filmmaker Ate de Jong

Portugese Oeuvreprijs voor filmmaker Ate de Jong

Vandaag heeft de Nederlandse regisseur Ate de Jong een speciale oeuvreprijs, de Fantasporto Career Award 2017, ontvangen in Oporto, Portugal. De regisseur kreeg de prijs uitgereikt op de laatste dag van het Fantasporto Film Festival. Gerenommeerde internationale filmmakers waaronder Wim Wenders, Danny Boyle, Alex Cox, Paul Schrader en Guillermo del Torro gingen de Nederlander voor.
Ate de Jong over de prijs: “Filmmakers roepen altijd dat ze hun films maken voor het publiek en niet voor Awards, maar als je dan een internationale oeuvreprijs krijgt, tja… dan loop je toch even op water.”
De Jong krijgt de Fantasporto Career Award 2017 voor zijn Engelstalige producties waarmee hij internationaal een cultstatus verwierf. Het festival eert de regisseur met een speciale vertoning van zijn bekendste internationale film Drop Dead Fred tevens wordt zijn meest recente speelfilm Love Is Thicker Than Water vertoond.
Het juryrapport roemt de films van De Jong om de persoonlijke dilemma’s van de hoofdpersonen die leven in een vastgeroeste maatschappij. De filmmaker pleit voor sociale normen in een horizontale maatschappij en keert zich tegen de hedendaagse verticale maatschappij.
Love Is Thicker Than Water ging in Nederland in première tijdens het Nederlands filmfestival en is aansluitend op verschillende internationale filmfestivals vertoond. Later dit jaar wordt de film uitgebracht in onder andere de Verenigde Staten, Engeland, China, het Midden Oosten en Australië.
In Nederland wordt de film later dit jaar uitgebracht door Just Film Distribution.
Gouden Pen Lars Boom voor TUINTJE IN MIJN HART

Gouden Pen Lars Boom voor TUINTJE IN MIJN HART

Gisteren kreeg schrijver Lars Boom de Gouden Pen voor Tuintje in mijn hart. Nog geen tien dagen na de première ontving de romantische feelgood film zijn honderdduizendste bioscoopbezoeker. De Gouden Pen wordt uitgereikt door het Netwerk Scenarioschrijvers aan scenaristen wiens film de status van Gouden Film bereiken. ‘Het is ontzettend fijn dat dit zo snel gebeurde,’ reageert Boom. ‘Blijkbaar is deze film met een gemengde cast populair bij een gemengd publiek.’
Tuintje in mijn hart is een avontuurlijke, romantische rollercoaster in een land waar het lijkt of iedereen gek wordt door de Surinaamse zon. Axel (Leo Alkemade) heeft Suriname al tijden verruild voor Nederland. Maar als zijn moeder voor kerst de familie bijeen roept, ziet hij zijn halfbroer Virgil (Edwin Jonker) weer en zijn dochter Wonnie (Pip Pellens) blijkt zwanger te zijn. De familievete bereikt een hoogtepunt als er goud in het spel blijkt te zijn. Dit is teveel voor Axel en hij verdwijnt de jungle in. Zijn vrouw Victoria (Fockeline Ouwerkerk) en Virgil moeten samen op pad om hem te zoeken.
Tuintje in mijn hart werd geregisseerd door Marc Waltman. De film is een productie van Farmhouse Film en Tulp Fiction. Tuintje in mijn hart wordt gedistribueerd door Dutch Filmworks en is momenteel te zien in 106 Nederlandse bioscopen. De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht.
Zilveren Krulstaarten uitgereikt

Zilveren Krulstaarten uitgereikt

Gisterenavond zijn in het Ketelhuis in Amsterdam de winnaars bekend gemaakt van de Zilveren Krulstaarten, de Nederlandse vakprijzen voor scenarioschrijvers. Hoe het zo kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg van Matthijs Bockting en Eva M.C. Zanen werd uitgeroepen tot beste scenario korte film. De prijs voor beste scenario speelfilm werd toegekend aan Hugo Heinen voor Tonio. Mieke de Jong, Anne Hofhuis en Myranda Jongeling, de schrijvers van Alleen op de wereld, ontvingen de onderscheiding voor beste scenario televisieserie.
De Zilveren Krulstaart begon in 2001 als geuzenprijs voor televisiedrama, maar is inmiddels uitgegroeid tot een prestigieuze filmprijs. De genomineerden en winnaars worden gekozen door de leden van het Netwerk Scenarioschrijvers. Aan de prijs is sinds dit jaar een geldbedrag verbonden van €1.000.
Hoe het zo kwam dat de ramenlapper hoogtevrees kreeg is een korte film waarin een hele loopbaan wordt geschetst. Ramenlapper Alfred (Egbert Jan Weber) gaat met pensioen, maar na 495.000 ramen blijft hij opeens halverwege zijn ladder staan. Hoogtevrees? Hoe komt dat na zoveel jaar?
Tonio maakt verhalend drama van de autobiografische roman dat Adri van der Heijden schreef na dood van zijn zoon. Terwijl zijn vrouw Mirjam (Rifka Lodeizen) vecht om niet te belanden in een neerwaartse spiraal van verdriet, doet Adri (Pierre Bokma) het enige waartoe hij in staat is: graven in zijn herinneringen en schrijven.
Alleen op de wereld is een moderne bewerking van de klassieker van Hector Malot, waarin Remi (Julian Ras) niet wordt verkocht in een café, maar door zijn stiefvader wordt achtergelaten bij een pompstation. Ondanks zijn eenzaamheid ontmoet hij veel lieve mensen. Zo wisselt de
jeugdserie keiharde scènes af met liefdevolle momenten.
Naast de Zilveren Krulstaarten werd ook voor het eerst de Zilveren Pen uitgereikt, een prijs voor personen of instellingen die zich onderscheiden in het zichtbaar maken van scenarioschrijvers. Deze ging naar journalist en recensent Walter van der Kooi voor zijn besprekingen van Nederlands televisiedrama in de Groene
Amsterdammer.
Scenarioschrijver Sander de Regt ontving een Gouden Pen omdat zijn film De Club van Sinterklaas en geblaf op de pakjesboot meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers heeft getrokken.
Ontwerp Zilveren Krulstaart: Anne Zeegers / Foto’s: Christien Boeles
Zilveren Pen voor Walter van der Kooi

Zilveren Pen voor Walter van der Kooi

Journalist en recensent Walter van der Kooi is de eerste ontvanger van de Zilveren Pen. De prijs is in het leven geroepen door het Netwerk Scenarioschrijvers om individuen of instellingen te eren die zich onderscheiden in het zichtbaar maken scenarioschrijvers. De Zilveren Pen wordt op zondag 26 februari uitgereikt in het Ketelhuis in Amsterdam.
Walter van der Kooi ontvangt de Zilveren Pen voor zijn besprekingen van televisiedrama in de Groene Amsterdammer, waarin hij constructief aandacht besteedt aan de bijdrage van de scenarist. ‘Hoog, laag, ramsj, elitair, snobby, snappy, silly, arty: met de open blik van een liefhebber schrijft Walter van der Kooi nu al decennialang gepassioneerde, genuanceerde, wel doordachte en vooral ook, goed geschreven artikelen over televisie,’ zo licht het Netwerk Scenarioschrijvers de onderscheiding toe.
Van der Kooi: ‘Recensenten beoordelen makers. Dat nu makers hebben besloten mij als recensent te beoordelen, en, gezien de Zilveren Pen, positief, dat vind ik niet alleen verrassend maar vooral ook buitengewoon vererend. Als recensent wil ik, ongeacht de inhoud van mijn oordeel, makers laten weten dat hun werk niet onopgemerkt is gebleven. Nu zeggen makers tegen mij: “het is niet onopgemerkt gebleven”. Dat raakt.’
Walter van der Kooi begon als toneelrecensent, maar geleidelijk verschoof zijn belangstelling naar televisiedrama, dat hij ziet als ‘een kunstvorm die een massaal publiek bereikt maar relatief weinig serieuze aandacht krijgt in kwaliteitsbladen.’
‘Toen tv-drama in Nederland begon lag het zwakste punt bij de scenario’s,’ aldus Van der Kooi. ‘Inmiddels is scenarioschrijven een door velen beoefend beroep geworden en is het gemiddeld niveau indrukwekkend gestegen. Van hobby of bijbaan tot professie. En van ambacht tot kunst. Daar zijn zowel materiële als immateriële verklaringen voor. Uiteindelijk draait het om talent, dat er volop blijkt te zijn.’
De Zilveren Pen wordt uitgereikt aan Walter van der Kooi komende zondag tijdens het Scenaristendiner. Op deze avond worden ook de winnaars bekend gemaakt van de Zilveren Krulstaarten, de Nederlandse vakprijs voor scenario’s van speelfilms, televisieseries en korte films.
Foto: Bob Bronshoff